top of page
Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Şişeye Sığan Yaşam

🍁 David Latimer'ı tanıyor musunuz? 1960 yılında, David Latimer büyük bir cam şişe içinde minyatür bir bahçe oluşturdu ve onu mühürledi. 12 yıl sonra 1972'de biraz su eklemek için şişeyi açtı ve bu kez onu sonsuza dek mühürledi.


🌺 David, teraryumu, (terra "earth" ve arium "place") 40 litrelik şişenin içine çeyrek litre kompost ve su koyarak kurdu. Daha sonra bir tel yardımıyla örümcek otu tohumlarını ekledi. (Bu tür şişeleri genellikle özel el üflemeli cam üreticileri yapar. Meraklıları için; resimde görülen büyüklükte cam şişe satan dükkanlar Ayvalık'ta var. İsterseniz evde kendi teraryumunuzu da yapabilirsiniz).


🌱 Daha sonra şişeyi kapatıp güneş ışığı alan bir köşeye koydu. Ve doğanın işini fotosentezle yapmasını bekledi. Şişe içine hapsolmuş bahçe mükemmel dengeli, kendi kendine yeten bir ekosistem haline geldi.


🌼 Fotosentez, bitkiler aracılığıyla havaya oksijen ve nem salar. Su daha sonra birikecek ve bitkilerin üzerine damlayacak. Yapraklar da düşecek ve çürüyecek, komposttaki bakteriler ölü bitkileri yerler ve bitkilerden yayılan oksijeni parçalayarak fotosentez için gerekli olan karbondioksite dönüştürürler.


🍃 Şişe aslında dünyanın küçük bir kopyasıdır. Doğanın kendini nasıl koruyabileceğinin çarpıcı bir örneği. Oluşturduğu bağımsız ekosistem yaklaşık 60 yıldır büyümüştür. (NASA uzayda yaşam araştırmalarında bu metodu kullanmaktadır)


https://www.thetimes.co.uk/article/plant-survives-50-years-locked-in-a-bottle-nhd8gps0rvm


💧 Geçtiğimiz 5 haziran dünya çevre günü idi. Şimdi lütfen etrafınıza daha yakından bakın çünkü artık doğaya farklı gözlerle bakacaksınız.


Mutlu Pazarlar 🌷

399 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page