top of page
Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Çevrenin Başarımızdaki Etkisi

📌David McClelland bir psikoloji insan motivasyonu konusunda uzmanlaşarak Harvard Üniversitesi'nde otuz yıl boyunca profesör ve araştırmacı olarak çalıştı. McClelland, insanların motivasyonunu etkileyen faktörlerin içinde bulundukları çevreden kaynaklanan sosyal faktörler de olduğunu ileri sürerek, ırk ve çevre, din, aile ve çocuk yetiştirme biçimlerinin de bireylerin motivasyonu üzerinde etkisi olduğunu ifade etmektedir. https://www.youtube.com/watch?v=jxNhGE3gPcA&t=56s


Bu kurama göre üç temel ihtiyaç bulunmaktadır

  • Başarı İhtiyacı: Bireyin belli bir konuda başarma ihtiyacını belirler. İnsanların başarma ihtiyaçları kişisel olarak değişebilir. Buna bağlı olarak başarı ihtiyacı bulunan bireylerin sorumluluk almak isteyen, amaçlarını gerçekleştirmek için gerekli çaba ve enerjiyi gösteren kişiler olduğu görülmektedir.

  • Güç İhtiyacı: Bu ihtiyaç, başka insanlar üzerinde güç elde etme ve yönetme ihtiyacı olan insanların özelliğine uygundur. Böylece, bireylerin etkili olmaları, yarışma özelliğine sahip olması ve statüye önem verdiği görülmektedir.

  • Bağlanma İhtiyacı: İnsanların diğer insanlar ile ilişkiye girme ve bağlanma ihtiyacı sosyal bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyacı öne çıkan insanlar, duygusal ilişkiler kurmak, sevilmek ve takdir görmek, toplumsal düzeyde kabullenilmek için çalışabilmektedir.

📌McClelland'ın psikoloji alanındaki çalışma ve araştırmaları esas olarak kişilik, bilinç ve insan motivasyonunu araştırmaya adanmıştır. Çalışmalarında, bireysel başarının kökenleri ile ilgili bulguları dönüştürücü iç görüler sunmaktadır.


💥Referans Grubunun Hakimiyeti: Bir bireyin başarısının %99'a kadarı, 'referans grubuna', yani sıklıkla etkileşimde bulunduğu insanlardan oluşan çevreye atfedilebilir.

💥İnsanın Adaptif Doğası: İnsan da bukalemunlar gibi çevresine uyum sağlar. Bu uyum yeteneği, etrafımızdakilerin tutumlarını, bakış açılarını ve davranışlarını bilinçsizce benimsediğimiz anlamına gelir.

💥Kazananların Şirketi: Yüksek başarı gösterenlerin veya 'kazananların' yanında olmak kişinin dünya görüşünü olumlu yönde şekillendirebilir. Bu tür bireyler genellikle pozitiflik, amaç, sürekli öğrenme ve büyüme sergilerler. Etkileri başkalarındaki benzer özellikleri katalize edebilir.

💥Duygusal Esenlik: Duygusal sağlığımızın, mutluluğumuzun veya sıkıntımızın şaşırtıcı bir şekilde %85'i ilişkilerimizden etkilenir.

💥İlişkilerin Dikkatle Seçimi: Kişisel gelişimi ve mutluluğu teşvik etmek için, ilişkileri seçerken anlayışlıve dikkatli olmak zorunludur. Hayran olduğunuz, saygı duyduğunuz ve birlikte vakit geçirmekten keyif aldığınız kişilerle etkileşime geçmelisiniz.


Yukarıdaki maddelerden "referans grubun hakimiyeti"nin benim istediğim üniversiteyi kazanmamda büyük etkisi olmuştur mesela. Sizin örnekleriniz nelerdir bu konuda?


Mutlu Pazarlar 🌷

13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page