top of page
Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Çalışma Hayatında Biyomimikri

Güncelleme tarihi: 8 Nis 2023

Biyomimikri (veya biyomimetik), doğayı inceleyen, sonra da bu gözlemlediği dinamikleri taklit ederek veya bunlardan ilham alarak insanların problemlerine çözüm getirmeyi amaçlayan bir bilim dalıdır.


Doğanın yasaları keşfedildikçe kazanılan bilginin gündelik ihtiyaçlar için kullanılması yaşamı kolaylaştırmaktadır. Bilim şu anda teknolojik tasarımlarının çoğunda doğayı taklit etmektedir.


Lucius Annaeus Seneca “Bütün sanat doğanın bir taklididir” der. Diğer bir anlamıyla sanat doğadan esinlenerek bir şeyi tanıtma ve bilgilendirme işi görmektedir. Bir olguyu farklı bir şekilde, insanın keşif duygusundan zevk almasını kullanarak aktarıyor. Bu şekilde daha etkili benimsenip içselleştirebiliyor.


Albert Einstein “Hayal gücü bilgiden daha önemlidir. Çünkü bilgi sınırlıyken, hayal gücü tüm dünyayı kapsar” diyordu. Hayal edebilme, beyinde bilinen bilgi üzerinden sorgulama yaptırarak yeni varsayımlar/ fikirlerin üretilmesini sağlar. Bilgi üretme metodolojisi bakımından hayal ederek yeni fikirleri ileri sürmek yetmeyebilir. Deneyler yaparak fiziki deneyimde kazanılması için hayal etmek çok kıymetli ve kritik öneme sahiptir.


Toplumsal olarak yaşanan sorunlara çözüm geliştiremememizin temel nedenlerinden biri olarak soyut düşünememe sorunu olduğunu düşünüyorum. Wassily Kandinsky “yaratıcılığın soyutlamacı bir zeka süzgecinden geçtiğini” belirtiyor. Eleştirel, muhakeme ve görsel algılama becerisinin kullanılamadığında yaratıcılıkta ve sorun çözmede ciddi sıkıntılar yaşandığı gözlemlenmekte.


Paylaştığım videoda Serengeti de Anne Çita'nın yavrularında avlanma ve karınlarını doyurmayı nasıl öğrettiğini göreceksiniz. Çita olsanız bile bunu öğrenmeniz gerekir 😺. Deneyimlemek ve oyunlaştırmak öğrenmenin önemli bileşenidir. Çeviklik dünyasında hızla hareket etmek isteyen organizasyonların biomimikri den daha fazla esinlenerek öğrenenen organizasyonlara dönüşebilmelerinin çok daha kolay olabileceğini düşünüyorum. (https://lnkd.in/gy56-sTR)


Kurumsal hayatta kullanabileceğimiz başka biomimikri örnekleri var mı sizin aklınıza gelen ? Paylaşabilir misiniz? Nereden ilham alabiliriz?


31 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page