top of page
Yazarın fotoğrafıVolkan Mirzalı

Olmak Cesareti

Güncelleme tarihi: 3 Nis

🔥Olmak cesareti, insanın maske takmadan, "mış gibi" yapmadan, kendi çıplak varoluşuyla, nerede durduğunu, nereye ait olduğunu, nasıl bir dünya tasavvur ettiğini, hiç gizlemeden, utanıp sıkılmadan gösterebilmesi demektir! Korkmadan "Hayır!" diyebilmek, boyun eğmeden dik durabilmek, tahakküme karşı durma cesaretidir.


💧Bir kaygı döneminden geçiyoruz, ama etrafımızda olan bitenleri, kendi içimizde olan bitenleri dikkatle izliyoruz. Böylesi dönemlerde kendi içimizdeki boşluktan aşağı bakabilmek nasıl da önem kazanıyor!


🔗Yirminci yüzyılda felsefe ve din hakkında yayımlanan neredeyse hiçbir kitap, Olmak Cesareti'nin etkisini yaratamadı. Kitap, hayatın anlamına dair ciddi bir tartışmaya onsuz girilmeyen, vazgeçilmez bir klasiğe dönüştü. Herkesin duyduğu ve kendisini okumak zorunda hissettiği bir "simge" kitap oldu.


🚶‍♂️Çok sayıda insan teolog Paul Tillich kadar modern dünyanın hayal gücünü yakalayabildi. Tillich, bir ilahiyat ve felsefe klasiği olan bu metinde modern insanın ikilemini tasvir eder ve kaygı sorununu yenmenin yoluna işaret eder.


🌍 "Seneca der ki, "Korkunun kendisi dışında berbat olan hiçbir şey yoktur."


🌎 Epictetus ise şöyle der, "Korkunç olan ölüm ya da zorluk değildir, ölüm ve zorluk korkusudur."


👉Tillich, "cesaretin doğrudan varlığa ya da kişinin varlığının kendini onaylamasına bağlı olduğuna" inanıyor.


👉Tillich, cesaretin kişisel varlıkla nasıl bağlantılı olduğunu açıklamak için "yokluk" kavramını da açıklıyor. Kişinin kişisel varlığına inanmaması kaygıya neden olur. Tillich bu kaygının üç biçimi olduğunu belirtmektedir: Kader ve ölüme ilişkin kaygı, boşluk ve anlamsızlığa ilişkin kaygı ve suçluluk duygusuna ilişkin kaygı.


🔎"Kaygımız bütün insanlara ve varlıklara korkunç maskeler takar. Onlardan bu maskeleri çıkartırsak, kendi yüzleri ortaya çıkar ve ürettikleri korku yok olur. Bu, ölüm için bile doğrudur. Her gün hayatlarımız azar azar bizden alındığı için, varoluşumuzun son bulduğu saatin kendisi ölümü getirmez, yalnızca ölüm sürecini tamamlar. Ölüm imgesinin maskesi düştüğü zaman, bu korkular da yok olur..." (Olmak Cesareti)


👉Tillich, "cesaret, kaygıya rağmen kendini onaylamaktır" diyor.


10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page