Adını 2002'de NASA'nın Apollo programından sorumlu müdürü olan James E. Webb'ten alan JWST, 6.5 metre genişliğinde altın kaplama bir aynayla donatılan kızılaltı bir teleskoptur. Bu ayna, 13.5 milyar ışık yılı uzağı, yani evrenin ilk yıldızlarının oluştuğu zamanın görülmesini olanaklı kılacaktır.
29 gün süren yolculuğunun ardından Dünya'dan neredeyse 1,5 milyon kilometre uzaklıkta yörüngeye yerleştirilecektir. Bu uzaklık, Dünya ile Ay arasındaki uzaklığın dört katı kadardır. NASA, teleskobun Ay'daki bir yabanarısının ısısını dahi saptayabildiğini iddia etmektedir.
Bu teleskop sayesinde Carl Sagan’ın 1980 li yıllarda yazdığı Kozmos kitabındaki öngörülerinin doğruluğunu teyit edeceğiz. Sagan, evrenin bu büyüklüğüyle binlerce dünya dışı uygarlığa ev sahipliği yapabileceğini söylüyordu. Konuya felsefi yöndende yaklaşan Sagan, evrenin sadece yıldızlar ve gezegenlerden ibaret olmadığını, her şeyin birbiriyle bağlantılı olduğunu sürekli vurgulamıştı.
Yine bu teleskop sayesinde Stephen W. Hawking’in Zamanın Kısa Tarihi isimli kitabında varlığını ileri sürdüğü uzay zaman dokusundaki kuramsal öngörülerin daha detaylı sonuçlarını elde edeceğiz (Hubble Teleskobu verilerinin çoğu bu öngörülerin doğru olduğunu ispatlamıştı)
Bu teleskop sayesinde zamanda yolculuk yapıp evrenin oluşumunu sanki o zaman oradaymışız gibi gözlemleyebileceğiz ve Stephen W Hawking’in şu sorularının cevaplarına ulaşabilme şansını yakalayacağız;
📂 Evren nasıl başladı ve başlamasını olanaklı kılan şey neydi?
📂 Zaman her daim ileri doğru mu akar?
📂 Evrenin bir sonu ya da sınırı var mı?
📂 Uzayda başka boyutlar var mı?
📂 Her şey sona erdiğinde ne olacak?”
Gerçekten çok heyecan verici…
https://www.space.com/news/live/james-webb-space-telescope-updates?jwsource=cl
Comments